25. marraskuuta 2016

Ekologisuus häissä

En koe olevani mitenkään pahimmanlaatuinen viherpiipertäjä, mutta pyrin arjessa parhaani mukaan kierrättämään ja uusiokäyttämään. Parin vuoden yhdessä asumisen jälkeen olen saanut myös miehen ymmärtämään etteivät pahvit kuulu roskikseen ja pullot raahataan kaupan palautuspisteeseen vaikkei yhtään huvittaisi.

Ei siis liene yllättävää, että myös häiden suhteen haluan toimia ekologisesti. Yritetään jätettää kertakäyttöiset jutut minimiin, hankitaan häärekvisiittaa käytettynä, ja panostetaan sellaisiin asioihin joille löytyy käyttöä myös häiden jälkeen. Yllättävän monessa vaiheessa hääjärjestelyitä tarjoutuu mahdollisuus valita ekologisen ja vähemmän ekologisen vaihtoehdon välillä. En tuomitse kenenkään valintoja, ja myönnän, että varmasti itsellänikin olisi tässä parantamisen varaa. Hyvän mielen saa kuitenkin pienilläkin teoilla, ja haluankin haastaa kaikki miettimään vaihtoehtoja niin häähankinnoissa kuin arjessakin. Halusinkin kertoa miten meidän juhlissamme orgaanisuus tulee näkymään - ehkä joku saa tästä inspiraatiota tai ideoita myös omiin suunnitelmiin.
kuva                                                      
kuva
Kuten hääpukupostauksessa jo kerroin, ostin oman pukuni käytettynä. Samoin toimin myös hunnun kanssa. En näe mitään syytä väkisin hankkia pukua uutena, kun niin monella morsiamella on myynnissa vähälle käytölle jääneitä, kauniita ja hyväkuntoisia pukuja. Tässä säästää luonnon lisäksi myös rahaa, sillä käytetyn puvun saa huomattavasti edullisemmin kuin uuden (kiinakauppojen kopioista en edes aloita, voitte halutessanne kysyä aiheesta enemmän alan ammattilaisilta). Vielä en osaa sanoa laitanko hääpukua tai huntua myyntiin tai muuten kiertoon häiden jälkeen - paljon riippuu molempien kunnosta sekä omista fiiliksistä juhlien jälkeen. Mies puolestaan oletettavasti hankkii uuden puvun, mutta klassinen tumma puku saa aivan varmasti useamman käyttökerran vielä tulevaisuudessa.

Save the Date -kutsut lähetettiin sähköisesti, mutta viralliset kutsut ja hääinfo tulee tipahtamaan ihan oikeaan postilaatikkoon. Kutsujen ja muiden paperituotteiden kohdalla voisi miettiä esimerkiksi kierrätyspaperin käyttöä. Rehellisesti täytyy myöntää, että me emme ole vielä edes ajatelleet varsinaisia kutsuja, eli saa nähdä mihin ratkaisuun tämän kohdalla päädytään.

kuva
Juhlien koristeet ja kaikki mahdollinen härpäke pyritään lainaamaan tutuilta, vuokraamaan tai ostamaan käytettynä. Ajatuksena meillä tosin on ihan vain yksinkertaisesti koristeltu juhlapaikka, eli tämän osuuden pitäisi olla toteutettavissa kohtuullisen pienellä vaivalla. Juhlien jälkeen toki kaikki mahdolliset pullot ja tölkit raahataan kierrätykseen, samoin kuin roskat viedään niille tarkoitettuihin laatikoihin. Jos jotain hankittua on mahdollista laittaa eteenpäin niin mielellämme näin teemme.

Ruoan suhteen suositaan jo arjessakin lähiruokaa ja luomua, joten jos vain mahdollista, tätä toivotaan löytyvän myös häämenustamme. Viinin alkuperää tai orgaanisuutta tuskin syynätään kovin tarkasti, vaikka sitäkin voisi toki miettiä. Kattaukseen toivotaan oikeiden astioiden lisäksi kankaisia lautasliinoja servettien sijaan - yhtä paljon ekologisuuden kuin juhlavuudenkin vuoksi.

Tälläisiä suunnitelmia meillä. Onko muilla samankaltaisia tai täysin eriäviä ajatuksia häistä ja ekologisuudesta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti